di 22 jan

-1
1
95
ZW4-2

Sneeuw

Dinsdag mogen we in Limburg sneeuw verwachten, dat is intussen toch wel zo goed als zeker geworden. De exacte hoeveelheden zijn zoals steeds moeilijk in te schatten, maar iets tussen 2 en 5 centimeter lijkt me aannemelijk. In het oosten van de provincie valt er waarschijnlijk net wat minder dan in het westen, aangezien de neerslagzone een beetje van z'n (sneeuw)pluimen verliest naarmate ze verder doorschuift naar het oosten.

Op de timing zit er nog wat rek, al zouden de eerste vlokjes volgens de laatste weerkaarten Limburg reeds vóór het middaguur bereiken.
In het westen van het land kan het tijdens de ochtendspits reeds aan het sneeuwen zijn, en de sneeuwzone breidt dus vervolgens verder uit over België.

De temperatuur loopt waarschijnlijk niet veel hoger op dan het vriespunt of een graadje daarboven. Maar ook bij +1°C kan het in Limburg perfect bij sneeuw blijven, vanwege de koude bovenlucht en de aflandige wind. In de loop van de avond zal het echter sowieso weer overal gaan vriezen. Ook dan zou er nog wat sneeuw kunnen vallen.

Voormiddag en ook nog tijdens de eerste uren van de namiddag staat er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.
In de loop van de avond zal deze wind luwen. Tegen woensdagochtend is het zelfs zo goed als windstil.

Tijdens de nacht naar woensdag kan en zal het dan ook gevaarlijk glad worden. Hetzij door bevriezing, hetzij door nog wat sneeuwval.
Tegen de ochtend zou de sneeuwzone Limburg echter definitief hebben moeten verlaten richting Duitsland.
Afhankelijk van het tijdstip waarop de wolken wegtrekken worden er minima tussen -1 en -4°C bereikt.

Lees meer
80%

Zekerheid weersverwachting

wo 23 jan

-2
1
50
ZO2-3

Koud met mogelijk wat sneeuw

Het is volgens de laatste weerkaarten zeker niet uitgesloten dat er in de ochtend of zelfs ook later op de dag af en toe nog wat sneeuw valt.
Uiteindelijk gaan we op het moment zelf op basis van de radarbeelden kunnen zien welke regio's hier wanneer rekening mee moeten houden. Want het zal wellicht vooral om regionale aangelegenheden gaan.

De temperatuur klimt in Limburg amper boven het vriespunt uit.
Vroeg op de avond zal het alweer gaan vriezen.

Lees meer
75%

Zekerheid weersverwachting

do 24 jan

-4
2
20
NO2-3

Koud winterweer

Droog maar koud. Op basis van de laatste weerkaarten zal het met de wind al bij al nog wel meevallen.
De temperatuur komt net even boven het vriespunt uit, en in de vooravond zal het dus ook alweer overal in Limburg beginnen vriezen.
 

Lees meer
80%

Zekerheid weersverwachting

vr 25 jan

-1
3
60
ZW2-3

Toenemende kans op neerslag

Vrijdag wordt het nog een koude winterdag. Toch komt er vanuit het westen geleidelijk zachtere lucht opzetten. Dat zien we in eerste instantie op grotere hoogte gebeuren. Het binnenkomen van de zachtere lucht gaat tevens gepaard met neerslag. Dit zou -afhankelijk van de timing- eerst om sneeuw of smeltende sneeuw kunnen gaan, maar naarmate de bovenlucht verder opwarmt zal de neerslag overgaan in regen.

Lees meer
80%

Zekerheid weersverwachting

za 26 jan

3
6
90
ZW4-5

Zachter, maar winderig en periodiek nat

Zaterdag wordt er met een stevige zuidwestenwind zachtere lucht richting Limburg getransporteerd.
De winter haakt dus (even?) af, en maakt plaats voor de nat en herfstachtig weer.

Lees meer
75%

Zekerheid weersverwachting

Trendverwachting

Over het verdere verloop is er op de weerkaarten en in de pluimverwachtingen weer heel wat onzekerheid opgedoken. Sommige scenario's laten het nog steeds verder afkoelen, met ook overdag minnetjes. Andere berekeningen gaan echter juist voor een geleidelijke verzachting... Deze laatste versie lijkt op zondagavond toch wel het meeste bijval te krijgen. Ik vermoed dat het tijdens het weekend wat zachter en wisselvallig wordt. We staan dus absoluut nog niet massaal op natuurijs.

Een trend voor de lange termijn kan doorgaans worden afgeleid uit de pluimverwachtingen. Deze kan u zelf raadplegen via onderstaande knop.
Verwachtingen voor een termijn van meer dan 6 dagen vooruit bevatten immers sowieso onzekerheden (fouten), en die onzekerheden zijn dus te ontdekken met behulp van deze pluimverwachtingen. Meer info via deze link.